Hvad er Hatha Yoga, og hvordan udføres det

Hvad er Hatha yoga? Inden vi svarer på det spørgsmål så er det på sin plads med en introduktion til yoga.

En kort introduktion til yoga

Yoga er et 300 år gammelt træningssystem for krop, sind og sjæl, som i dag er blevet utrolig populært – faktisk verdens hurtigst voksende træningsform lige nu. Yoga bruges hyppigt, da det skaber et frirum, hvor man kan lade batterierne op og koble fra. Yoga er en fantastisk træningsform, som både kan dyrkes alene eller sammen med andre.

Der findes mange former for Yoga, men hatha yoga er den mest traditionelle og udbredte form for yoga. Ordet yoga betyder ”forening” og ordene ha og tha oversættes direkte til sol og måne, og repæsentere modsætningerne i os – yin/tang, kold/varme, svag/stærk, feminin/maskulin osv.

Harmonisering og balancering af modsatrettede kræfter er derfor et grundtema i hatha yoga, og regelmæssig praksis medfører markant øget overskud og velbefindende både fysisk, åndeligt og mentalt.

Hvad er Hatha yoga?

hvad er hatha yogaHatha yoga er primært fokuseret omkring (1) fysiske øvelser og (2) åndedrætsøvelser. I hatha yoga er fokuset også på at udføre en øvelse af gangen, hvor man har kontrol over sit åndedræt og derfor laver øvelsen helt korrekt, så man får det maksimale ud af det.

De fysiske hatha yoga øvelser – også kaldet Asansas – træner alle dele af kroppen, strækker, styrker og vedligeholder muskler, led og rygsøjle, styrker knogler og holder alle kropsfunktionerne sunde og raske.

Hatha yoga åndedrætsøvelserne – også kaldet pranayama – genopbygger og genoplader kroppen og bidrager til følelsen og ro, balance og veloplagthed. Åndedrættet trænes og bruges bevidst i hatha yoga øvelserne for at opnå det fulde udbytte af øvelserne.

Hvad er Hatha yoga godt for

Er ud ude efter en rolig yogatime med pauser mellem stillingerne, er hatha yoga et godt valg. Der er tid og fokus på, at du udfører hver enkelt hatha yoga-stilling korrekt og på dit niveau.

Hvem kan være med til at dyrke Hatha yoga?

Yoga er for alle. Det specielle ved yoga sammenlignet med andre sportsgrene er, at kroppen ikke udsættes for stød og hård unaturlig belastning. Alle – uanset fysisk form og alder kan dyrke yoga. Det eneste det kræver er, at man finder en yoga klasse, der passer til ens krop og temperament.

Husk også altid at lytte til din egen krop og mærk efter, hvor langt du kan gå i stillingerne og kom ud af dem når din krop siger nej.

Denne arikel er skrevet i samarbejde med EventButler.

Leave a comment